VRM Consulting VRM ConsultingContabilitate & more în era digitală

Când e obligatorie casa de marcat?

Firmele care încasează cu numerar sau cu cardul pentru vânzări cu amănuntul sau servicii prestate direct populației trebuie să folosească aparate de marcat electronice fiscale (OUG 28/1999) și să emită bon fiscal.

Excepții mai des întâlnite

  • Profesiile libere care nu presupun o societate comercială.
  • Vânzarea prin corespondență (inclusiv online, cu plata la livrare prin curier), cu excepția livrărilor la domiciliu făcute de magazine și restaurante pe bază de comandă.
  • Instalațiile, reparațiile și întreținerea făcute la domiciliul clientului.
  • Construcțiile, reparațiile și amenajările de locuințe.
  • Activitățile cu bilete de valoare fixă (spectacole, muzee, parcări).
  • Asigurările și intermedierile financiare.

Pentru activitățile scutite care încasează numerar se emite chitanță. Casele de marcat noi trebuie conectate la sistemul informatic al ANAF.

Lista completă a excepțiilor e în art. 2 din OUG 28/1999. Întreabă-ne dacă activitatea ta e scutită.

Ai o întrebare pentru un contabil?

Răspundem pe e-mail, telefon sau WhatsApp, de obicei în aceeași zi.