Split tva

Split Tva! Sau   ( OUG 23/2017 ) – ultima versiune ( 07.12.2017)

A ) Persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice, stabilite sau nestabilite in Romania nu au obligatia sa plateasca in contul de TVA al furnizorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.

B) PLATITORII DE TVA:

Sunt obligati sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA incepand cu 01.03.2018, persoanele inregistrate in scopuri de TVA care se afla in una din urmatoarele situatii:

  1. la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante privind TVA,  mai mari de 15.000 lei pentru contribuabili mari, 10.000 lei pentru contribuabili mijlocii, 5.000 lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018
  2. incepand cu 1 ianuarie 2018 au restante privind TVA neachitate in termen de 60 zile de la scadenta( cuantumul de mai sus);
  3. se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa

Restul optional !

Registrul persoanelor care aplica SPLIT TVA aici.

Conturile de tva pt cei care aplica(daca nu si-au facut unul la banca lor) : aici.

Pt platitorii care NU aplica sistemul :

Contribuabilii inregistratrati in scopuri de TVA care nu aplica mecanismul platii defalcate a TVA sunt obligati sa plateasca defalcat din contul curent valoarea TVA aferenta achizitiilor efectuate de la contribuabiliii care aplica acest mecanism in contul de TVA al acestora.  In caz ca furnizorul NU specifica acest lucru tot dvs trebuie sa va interesati daca furnizorul aplica split TVA, sa cautati contul lui si sa virati suma in contul de TVA !!! Amenda: de 0,06% / zi din suma eronata. Furnizorul poate corecta ( daca vrea) plata eronata a voastra ( adica sa transfere suma pt TVA in contul de TVA), fara a fi aplicabila o sanctiune la nivelul dumneavoastra. Repet: Daca vrea !

Pt platitorii care aplica sistemul:

Se introduce posibilitatea de a plati din contul de TVA si alte obligatii bugetare in afara de TVA achitata la bugetul de stat.
In cazul sumelor puse intr-un cont de garantii / cont escrow / alt cont similar la dispozitia furnizorului, la momentul eliberarii sumelor, furnizorul are obligatia sa vireze TVA aferenta in contul de TVA propriu in termen de 30 zile lucratoare.
Anumite operatiuni au fost exceptate de la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA, cum ar fi:
– platile efectuate în numele altei persoane
– finantarile acordate de institutiile de credit si institutiile – financiare nebancare prin preluarea creantelor
– platile efectuate in natura compensarile

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Numarul de telefon

Mesaj

captcha

Introdu codul de mai sus

ro_RORomanian