-
Gazduirea sediului PFA-ului / SRL-ului se poate face la noi ! Costuri : 400 de lei pe an (mutare sediu – doar primul an: 800 de lei)
Modele de acte le gasiti aici.
_____________________________________________________________________________________________________________
Infiintare PFA: ( toate scanate sau copie)
Pas 1: la notar: imputernicire, specimen semnatura.
Pe mail/copie: Ci, Contractul casei, Diploma
Pas 2: Noi Redactam restul actelor: Contract de comodat, Declaratie inactivitate sediu, Anexa 1,
Declaraţie pe propria răspundere, Cerere de înregistrare si le depunem la ONRC. Termen eliberare: 3-4 zile de la primirea actelor.
Pas 3: Titularul PFA-ului se duce cu copia actelor de la ONRC la Notar sa faca o procura pentru depunere declaratii online. ( acest pas poate sa nu existe daca titularul are cont pe ANAF.RO)
Pas 4: Noi inregistram PFA-ul la Anaf in max 30 de zile.
Costuri totale: 700 (inregistrare) + 150-250 lei la Notar.
Simplu, fara birocratie pt voi.Denumirea o sa fie: Nume prenume-prenume P.F.A sau I.I. In caz ca exista deja un PFA la fel intre nume si prenume se adauga: Initiala/numele tatalui
_____________________________________________________________________________________________________________
Infiintare SRL: ( toate scanate/ copie)
Pas 1: Trimiteti un scan/copie CI fondator plus trei denumiri firma in vederea verificarii la ONRC.
Pas 2: (dupa acordul ONRC-ului) : Fondatorul SRL-ului
2.1. La notar:
– trebuie sa dea o imputernicire( in care sa scrie ca am dreptul sa-i fac firma);
– sa dea specimenul de semnatura ( sa semneze pe o foaie in fata notarului);
– sa dea o declaratie in care accepta mandatul de administrator / asociat si ca nu mai este asociat unic in alta firma(in caz ca exista doar un asociat);
2.2 La banca OPTIONAL : Sa depuna capitalul social( minim 200 lei): bani care raman in firma dupa infiintare;
2.3 Sa mi trimita (mail sau copie) CI asociati/administratori, Contractul casei, Acord vecini ( daca sediul este la bloc)
Pas 3: Noi redactam restul actelor : Act constitutiv, contract de comodat, declaraţie-tip pe propria răspundere – model 2, anexa 1, declaraţie pe propria răspundere, anexa 2 anaf, cerere de înregistrare si le depunem la ONRC.Termen eliberare: 3-4 zile de la primirea actelor.
Pas 4: Administratorul SRL-ului se duce cu copia actelor de la ONRC la Notar sa faca o procura pentru depunere declaratii online.
Pas 5: Noi cumparam de la Anaf registrele obligatorii in max 30 de zile.
Costuri totale: 1.800 (inregistrare) + 200 capital social + apx 300-400 lei la Notar.
Simplu, fara birocratie pt voi.Restrictii SRL: (art. 38-39 din Legea nr. 26/1990) :
– Interzise: «științific», «academie», «academic», «universitate», «universitar», «școală», «școlar» sau derivatele acestora.
– Doar cu acord de la Secretariatul General al Guvernului: «național», «român», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităților și instituțiilor publice centrale (anaf, avas,,etc)
– Orice firmă nouă trebuie să se deosebească de cele existente : Eliminarea confuziilor( diferente de o litera, cifra, spatiu) intra firma nou infiintata si una existenta._____________________________________________________________________________________________________________
Radiere PFA :
Termen eliberare: 3-4 zile de la primirea actelor
Avem nevoie de actele PFA-ului in original
Pas 1: La notar: Procura radiere PFA ( scan mail)
Pas 2: Depun radierea la ONRC.
Pas 3: Cu actele de la ONRC depun radierea la ANAF -
Facturare:
Solutiile sunt prezentate in mod aleatoriu :
- https://www.smartbill.ro/ gratuit o luna, 3,35 €/luna + TVA.
- https://www.oblio.eu/ gratuit un an, 29 euro/an.
- https://factureaza.ro gratuit pt max 5 doc/luna, 12 lei lunar
- https://www.eokey.ro/ gratuit un an, 8 EUR + TVA
- https://www.fgo.ro gratuit pt facturare, 100 lei pe an
- https://www.2invoice.ro gratuit max 10 documente pe luna, 29 lei/luna
-
Solutiile sunt prezentate in mod aleatoriu :
bitrix24.com/
crm4you.ro
hubspot.com
minicrm.ro/
nerdsit.ro
Proficrm.com
RabarburaERP
softone.ro
suitecrm.com
zoho.com -
Dupa infiintare trebuie sa tii cont de:
- Trebuie sa cumperi de la ANAF registrul unic de control in maxim 30 de zile;
- Plafonul de TVA este de 300.000 de lei facturati. ( SRL)
- Plafonul de TVA este de 300.000 de lei incasati. ( PFA)
- Plafonul maxim pt PFA pe norme este de 100.000 de euro incasati ( la cursul BNR din 31.12).
- Orice firma nou infiintata poate sa cumpere/vanda in-din Romania.
- Daca vrei sa cumperi din UE Bunuri– poti maxim de 34.000 de lei. Daca estimezi ca depasesti trebuie sa ti iei un cod e TVA de la ANAF inainte sa depasesti plafonul de 34.000 lei, cumperi fara TVA de la furnizori dar platesti TVA in Romania.
- Daca vrei sa cumperi din UE Servicii – trebuie sa ti iei un cod e TVA de la ANAF, cumperi fara TVA de la furnizori dar platesti TVA in Romania. ( inclusiv Facebook, Google..etc)
- Daca vrei sa vinzi in UE (bunuri / servicii) trebuie sa ti iei un cod e TVA de la ANAF si vinzi fara TVA.
- daca esti platitor de TVA trimestrial si faci achizitie de Bunuri din UE – treci la platitor de TVA lunar si ramai asa si anul urmator.
- Daca o sa cumperi bunuri din afara tarii – ai de depus declaratia de mediu.
- Ai grija la avizele necesare: https://vrm.ro/obtinere-avize-necesare/
-
Stocarea facturilor – obligații legale și recomandări
Persoana impozabilă are obligația de a stoca în România, numai facturile emise/primite. Persoanele impozabile pot stoca facturile emise/primite pe suport hârtie sau în format electronic, indiferent de forma originală în care au fost trimise ori puse la dispoziție, cu condiția să asigure autenticitatea originii, integritatea conținutului și lizibilitatea acestora, conform cu Codul fiscal, de la momentul emiterii/primirii până la sfârșitul perioadei de stocare.
Facturile emise/primite în formă electronică pot fi convertite pe suport hârtie în vederea stocării. Indiferent de forma în care este emisă/primită factura, și factura stocată în forma pentru care a optat persoana impozabilă se consideră exemplar original.
Persoanele impozabile care optează pentru stocarea electronică a facturilor au obligația să stocheze prin mijloace electronice și datele ce garantează autenticitatea originii și integritatea conținutului facturilor.
La solicitarea organelor de inspecție fiscală trebuie asigurată traducerea în limba română a facturilor primite/emise. Stocarea prin mijloace electronice a facturilor reprezintă stocarea datelor prin echipamente electronice de procesare, inclusiv compresia digitală, și de stocare și utilizând mijloace prin cablu, unde radio, sisteme optice sau alte mijloace electromagnetice.
Persoana impozabilă trebuie să asigure stocarea copiilor facturilor pe care le-a emis sau care au fost emise de client ori de un terț în numele și în contul său, precum și a tuturor facturilor primite. Persoana impozabilă poate decide locul de stocare a facturilor, cu condiția ca acestea sau informațiile stocate să fie puse la dispoziția autorităților competente fără nicio întârziere ori de câte ori se solicită acest lucru.
Cu toate acestea, locul de stocare a facturilor ales de persoana impozabilă nu poate fi situat pe teritoriul unei țări cu care nu există niciun instrument juridic referitor la asistența reciprocă având o sferă de aplicare similară celei prevăzute de Directiva 2010/24/UE și de Regulamentul (UE) nr. 904/2010 sau la dreptul menționat la alin. (37) de a accesa prin mijloace electronice, de a descărca și de a utiliza facturile respective (art. 319 alin. (32) din Codul fiscal).
CF, ART. 319 – Facturarea:
(4) În înțelesul prezentului titlu, prin factură electronică se înțelege o factură care conține informațiile solicitate în prezentul articol și care a fost emisă și primită în format electronic.
NM: (2) În sensul art. 319 alin. (4) din Codul fiscal, facturile create pe suport hârtie care sunt scanate, trimise și primite în format electronic sunt considerate facturi electronice
(3) Acceptarea de client a facturii electronice poate include orice acord scris, formal sau informal, precum și un accept tacit, cum ar fi faptul că a procedat la procesarea ori plata facturii electronice. Acceptul clientului de a utiliza factura electronică reprezintă confirmarea acestuia că deține mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum și că are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea conținutului și lizibilitatea facturii.
(35) Facturile pot fi stocate pe suport hârtie sau în format electronic, indiferent de forma originală în care au fost trimise ori puse la dispoziție. în cazul stocării electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hârtie în format electronic, nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, republicată.
(30) Stocarea prin mijloace electronice a facturilor reprezintă stocarea datelor prin echipamente electronice de procesare, inclusiv compresia digitală, și de stocare și utilizând mijloace prin cablu, unde radio, sisteme optice sau alte mijloace electromagnetice.
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_25062018.htm
-
(20) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informații:
a) numărul de ordine, în baza uneia sau a mai multor serii, care identifică factura în mod unic;
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data încasării unui avans, în măsura în care această dată este anterioară datei emiterii facturii;
d) denumirea/numele, adresa și codul de înregistrare în scopuri de TVA sau, după caz, codul de identificare fiscală ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
e) denumirea/numele furnizorului/prestatorului care nu este stabilit în România și care și-a desemnat un reprezentant fiscal, precum și denumirea/numele, adresa și codul de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 316, ale reprezentantului fiscal;
f) denumirea/numele și adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum și codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă;
g) denumirea/numele beneficiarului care nu este stabilit în România și care și-a desemnat un reprezentant fiscal, precum și denumirea/numele, adresa și codul de înregistrare prevăzut la art. 316 ale reprezentantului fiscal;
h) denumirea și cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate, precum și particularitățile prevăzute la art. 266 alin. (3) în definirea bunurilor, în cazul livrării intracomunitare de mijloace de transport noi;
i) baza de impozitare a bunurilor și serviciilor ori, după caz, avansurile facturate, pentru fiecare cotă, scutire sau operațiune netaxabilă, prețul unitar, exclusiv taxa, precum și rabaturile, remizele, risturnele și alte reduceri de preț, în cazul în care acestea nu sunt incluse în prețul unitar;
j) indicarea cotei de taxă aplicate și a sumei taxei colectate, exprimate în lei, în funcție de cotele taxei;
k) În cazul în care factura este emisă de beneficiar în numele și în contul furnizorului, mențiunea „autofactură;"
l) În cazul în care este aplicabilă o scutire de taxă, trimiterea la dispozițiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice altă mențiune din care să rezulte că livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;
m) În cazul în care clientul este persoana obligată la plata TVA, mențiunea „taxare inversă";
n) În cazul în care se aplică regimul special pentru agențiile de turism, mențiunea „regimul marjei – agenții de turism";
o) dacă se aplică unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități, una dintre mențiunile „regimul marjei – bunuri second-hand", „regimul marjei – opere de artă" sau „regimul marjei – obiecte de colecție și antichități", după caz;
p) În cazul în care exigibilitatea TVA intervine la data încasării contravalorii integrale sau parțiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, mențiunea „TVA la încasare";
r) o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci când se emit mai multe facturi ori documente pentru aceeași operațiune. Norme metodologice
(21) Facturile emise în sistem simplificat în condițiile prevăzute la alin. (12) și (13) trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informațiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) În cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factură în conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifică și clară la factura inițială și la detaliile specifice care se modifică.
(22) În situația prevăzută la alin. (5) lit. b) pct. 1, furnizorul/prestatorul stabilit în România poate să omită din factură informațiile prevăzute la alin. (20) lit. i) și j) și să indice, în schimb, valoarea impozabilă a bunurilor livrate/serviciilor prestate, referindu-se la cantitatea sau volumul acestora și la natura lor. în cazul aplicării prevederilor alin. (5) lit. b) pct. 2, factura emisă de furnizorul/prestatorul care nu este stabilit în România poate să nu conțină informațiile prevăzute la echivalentul din Directiva 112 al alin. (20) lit. i) și j).
(23) Sumele indicate pe factură se pot exprima în orice monedă cu condiția ca valoarea TVA colectată sau de regularizat să fie exprimată în lei. în situația în care valoarea taxei colectate este exprimată într-o altă monedă, aceasta va fi convertită în lei utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 290.
(29) Semnarea și ștampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conțină factura.
-
Obligatie casa de marcat
Ordonanța de urgență nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscaleArt. 1. – (1) Operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.(2) Operatorii economici prevăzuți la alin. (1), denumiți în continuare utilizatori, au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și să le înmâneze clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii vor elibera acestora și factura.Art. 2. – Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activități:
a) comerțul ocazional cu produse agricole din producție proprie efectuat de către producătorii agricoli individuali, autorizați în condițiile legii, în piețe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate;
b) vânzarea de ziare și reviste prin distribuitori specializați;
c) transportul public de călători în interiorul unei localități pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum și cu metroul;
d) activitățile pentru care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite conform legii – bilete de acces la spectacole, muzee, expoziții, târguri și oboare, grădini zoologice și grădini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc și altele similare;
e) activitățile de asigurări și ale caselor de pensii, precum și activitățile de intermedieri financiare, inclusiv activitățile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate activitățile de schimb valutar cu numerar și substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decât operațiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta instituțiilor de credit, aparținând acestor instituții;
f) activitățile desfășurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăți comerciale;
g) vânzarea obiectelor de cult și serviciile religioase prestate de instituțiile de cult;
h) comerțul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum și prin corespondență, cu excepția livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine și unitățile de alimentație publică, pe bază de comandă;
i) serviciile de instalații, reparații și întreținere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
j) vânzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de către agențiile de turism, definite potrivit legii;
k) încasarea contravalorii energiei electrice și termice, a gazelor naturale, a apei și canalizării, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobilă, de poștă și curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de internet;
l) efectuarea lucrărilor de construcții, reparații, amenajări și întreținere de locuințe;
m) serviciile de transport feroviar public de călători în trafic intern și internațional, prestate de societăți comerciale persoane juridice române, pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii; 29/08/2011
n) activitățile de jocuri de noroc desfășurate cu mijloace tehnice de joc ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
o) serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
p) livrările de bunuri sau serviciile efectuate prin automatele comerciale ce funcționează pe bază de acceptatoare de bancnote sau monede și conțin un sistem de contorizare electronic și/sau mecanic, ca parte integrată constructivă din automat, care să permită înregistrarea, evidențierea și controlul sumelor încasate, cu excepția livrărilor de produse energetice, astfel cum sunt definite în titlul VII din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;
q) comerțul de tip cash and carry desfășurat de comercianții care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane fizice înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul utilizării acestora ca produse consumabile.În situațiile în care pentru încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul și a serviciilor efectuate către populație, în cazul activităților prevăzute la art. 2 lit. f), h), i) -l) nu sunt utilizate aparate de marcat electronice fiscale, este obligatorie emiterea de chitanțe, în condițiile legii.
-
Informatii utile:
Creeare cont SPV: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp
Descarcare declaratia unica: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
Depunere declaratia unica: https://declunica.anaf.ro
Descarcare recipisa declaratia unica: https://www.anaf.ro/StareD112/Cont plata: https://vrm.ro/pfa/
Firma noastra va ofera serviciul de intocmire/depunere declaratie unica contra unui tarif de 200 de lei.
PASII NECESARI :
1. Creare cont SPV (Spatiul Public Virtual)
Incepand cu anul 2019 DU(declaratia unica) se depune doar ONLINE. Pentru a putea depune online aveti nevoie de un cont SPV. Pentru inregistrarea in SPV, accesati site-ul ANAF-ului la adresa web https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp
2. Formularul Declaratie Unica poate fi descarcat de aici -> https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
Procedura de salvare a formularului este aceasta: Click pe Soft A – Save as… il salvezi LOCAL ( Nu functioneaza online) si click dreapta Open with Acrobat Reader. ( doar acrobat! Nu alte programe de citi PDF-uri)
3. Validare/Salvare
Dupa ce toate campurile formularului au fost completate, il salvam : click pe butonul validare din stanga sus.
4. Depunere online
Dupa ce formularul a fost completat, acesta se depune DOAR online, pe site-ul anaf.ro, accesand link-ul urmator -> https://declunica.anaf.ro
O sa primiti un cod pe email valabil 5 minute. Codul se introduce in pagina urmatoare.( dupa ce introduceti user si parola din pasul 1).
5. Autentificare in SPV
Autentificarea in Spatiul Privat Virtual se face cu datele primite in momentul crearii contului, folosind „Utilizatorul” si „Parola” setate in pasul 1 si apoi se da click pe butonul „Autentificare”. O sa primiti un cod pe email valabil 5 minute. Codul se introduce in pagina urmatoare.
Pagina logare: https://pfinternet.anaf.ro/
6.Verificare recipisa (confirmarea de depunere)
Declaratia Unica este corect depusa daca la sectiunea „Mesaje” ( de la pasul 5) gasim recipisa si nu avem erori de validare sau la urmatorul link: https://www.anaf.ro/StareD112/
Introduceti indexul de incarcare: ( primit pe mail)
Introduceti CIF-ul contribuabilului: cnp ul
Firma noastra va ofera serviciul de intocmire/depunere declaratie unica contra unui tarif de 500-1.500 de lei. (in functie de complexitate)
Contact: https://vrm.ro/contact/
-
Aparatele de marcat electronice fiscale :
a) case de marcat electronice cu structură închisă, izolate, corespunzătoare prevederilor art. 3 alin. (1) din ordonanța de urgență. Aceste case de marcat au hardware dedicat, set fix de funcții, bază de date proprie și funcționează izolat, fără a dispune de interfețe de conectare la alte dispozitive de tip calculator, telefon mobil, tabletă. Modulul fiscal este integrat în hardware propriu, iar programul de aplicație și cel de control din modulul fiscal sunt plasate într-o memorie fixă;
b) case de marcat electronice cu structură închisă, conectate la calculator, corespunzătoare prevederilor art. 3 alin. (1) din ordonanța de urgență. Suplimentar față de aparatele de marcat electronice fiscale prevăzute la lit. a), aceste case de marcat dispun de o interfață prin care se asigură cooperarea cu un program ce rulează pe calculator. Interfațarea furnizează un set limitat de comenzi de modificare, completare, citire a bazei de date interne și de emitere de documente fiscale. Securitatea comunicării și integritatea corectitudinii înregistrărilor sunt asigurate de modulul fiscal prin programul său de control;
c) case de marcat electronice computerizate corespunzătoare prevederilor art. 3 alin. (1) și (2) din ordonanța de urgență. Aceste case de marcat sunt realizate pe o structură de calculator standard, în care este inclusă o placă fiscală ce conține un modul fiscal cu hardware și program de control proprii, care se interfațează cu programul de aplicație al aparatului de marcat electronic fiscal, care rulează pe calculatorul standard printr-un set limitat de comenzi de interfațare adecvat acestei categorii de aplicații. Eventuala comunicare pentru integrarea într-o rețea este controlată de programul de aplicație în limitele acceptabile pentru această clasă de aplicații;
d) aparate sau terminale cu funcții de case de marcat electronice corespunzătoare prevederilor art. 3 alin. (1) și (2) din ordonanța de urgență. Aceste aparate sau terminale sunt dispozitive identificabile ca structură și program de aplicație, care includ o placă fiscală ce conține un modul fiscal, controlat de un program de control. Interfațarea aplicației cu modulul fiscal conferă acestora și funcții de casă de marcat, în afara altor funcții specifice;
e) imprimante fiscale corespunzătoare prevederilor art. 3 alin. (1) și (2) din ordonanța de urgență. Imprimantele fiscale sunt dispozitive care includ un modul fiscal, controlat de un program de control memorie fiscală și periferice controlabile de către acesta; nu au program de aplicație propriu și se interfațează cu un sistem de calcul de tip calculator, terminal pentru transferul electronic de fonduri la punctul de vânzare-POS, sau cu un dispozitiv de tip telefon inteligent, tabletă, precum și altele asemenea, ce dispun de un program de aplicație dedicat și identificabil. Interfațarea se poate realiza prin cablu serial, magistrală serială universală-USB, rețea, precum și rețea fără fir – Wi-Fi sau bluetooth;
f) case de marcat electronice corespunzătoare prevederilor art. 3 alin. (2) din ordonanța de urgență. Aceste case de marcat au un hardware dedicat ce integrează un modul fiscal controlat de un program de control și, respectiv, un program de aplicație care asigură un set fix de funcții de operare și permite lucrul cu o bază de date proprie și una sau mai multe interfețe pentru comunicație sau salvare externă. Opțional interfețele pot asigura și cooperarea cu un program de aplicație extern care să permită programarea, citirea bazei de date interne, precum și emiterea de documente fiscale. Securitatea comunicării și continuitatea înregistrărilor sunt asigurate integral de modulul fiscal, prin programul său de control.Pentru taximetriști, hotărârea prevede că aparatele de marcat electronice fiscale destinate activităților de taximetrie sunt case de marcat cu structură închisă, realizate numai în sistem unitar, care împreună cu un taximetru formează un aparat de taxat cu funcții metrologice și fiscale ce măsoară timpul, distanța parcursă și calculează automat sumele datorate de client.
-
Să conțină un modul fiscal propriu prin intermediul căruia controlează
-memorie fiscală unic inscriptibilă tip (E)PROM sau tip OTP;
-o interfaţă care să permită ataşarea unui dispozitiv de salvare externă;
– un dispozitiv de comunicație externă care permite conectarea într-un sistem informatic, folosind un canal de comunicaţie pe baza unui protocol TLS/SSL;
-un modul criptografic certificat în conformitate cu standardul FIPS 140-2 Level 2 sau minimum Common Criteria EAL3 care să folosească un certificat digital X.509.V3 cu lungimea cheii RSA de cel puţin 2048 biţi, instalat inițial de către producător.
– importul în modul de lucru online al certificatului digital emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală folosind protocolul de comunicatii IETF CMC;
-semnarea fișierelor generate urmare a funcționării aparatului de marcat electronic fiscal în modul de lucru offline care se efectuează în conformitate cu standardul PKCS#7.
– să permită funcționarea conform profilurilor stabilite de Agenția Natională de Administare Fiscală;
– să permită crearea de fișiere în format XML pentru categoriile de informații prevăzute la art. 3 din Anexa 11 și transmiterea acestora către sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.Specificaţiile tehnice minimale necesare transmiterii datelor către sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală:
– autentificarea operatorilor economici, criptarea şi semnarea datelor transmise către sistemul informatic al ANAF, se realizează prin utilizarea unui certificat digital instalat pe aparatul de marcat electronic fiscal;
– aparatele de marcat dotate cu jurnal electronic trebuie să permită înlocuirea certificatului digital instalat de către producător;
– prin conexiunea stabilită, aparatele de marcat electronice fiscale transmit conform structurilor xml aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală:
– un rezumat al bonului fiscal ;
– datele din raportul fiscal de închidere zilnică;
– informații referitoare la pornirea/oprirea aparatului de marcat electronic fiscal, încetarea funcționării acestuia în urma unor evenimente de tipul lipsă curent electric sau întrerupere conexiune la internet, precum și cu privire la repunerea în funcțiune/reconectarea aparatului;
– mesajul de confirmare a îndeplinirii obligației de conectare la sistemul informatic al ANAF.Totodată, aparatele de marcat electronice fiscale prin conexiunea stabilită recepţionează mesajele de activare a profilurilor.
Casele de marcat funcționează în modul de lucru online, respectiv offline.
În ceea ce privește funcționarea aparatelor de marcat electronice fiscale în modul de lucru offline:
-aparatul de marcat electronic fiscal detectează întreruperea conexiunii la internet și jurnalizează momentul producerii evenimentului, precum și momentul reluării conexiunii;
-pe întreaga perioadă de timp în care conexiunea la internet este întreruptă, sau în lipsa oricăror mijloace de conexiune la internet, aparatul de marcat electronic fiscal lucrează independent și oferă aceleași facilități utilizatorului ca și în cazul lucrului în prezența conexiunii, dar nu mai mult decât perioada maximă admisă pentru transmiterea datelor, stabilită prin intermediul unui indicator din cadrul profilului;
-aparatul de marcat electronic fiscal încearcă restabilirea conexiunii la internet la intervalul de timp stabilit prin intermediul unui indicator din cadrul profilului;
-activitatea aparatului de marcat electronic fiscal se blochează la depășirea perioadei maxime admise pentru transmiterea datelor, stabilită prin intermediul unui indicator din cadrul profilului. Prin blocarea activității aparatului de marcat electronic fiscal se înțelege imposibilitatea utilizării acestuia pentru emiterea și tipărirea de bonuri fiscale;
-pentru deblocarea aparatului, utilizatorul aparatului de marcat electronic fiscal are obligaţia de a transmite datele prevăzute de lege către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin mijloace electronice de transmitere la distanță sau prin prezentare la organul fiscal competent; -
ASEBUSS – Scoala Postuniversitara de afaceri romano-americana
Nume program: EMBA
Institutia: ASEBUSS – Scoala Postuniversitara de afaceri romano-americana/Institutul de Administrare a Afacerilor din Bucuresti in parteneriat cu Kennesaw State University – Atlanta, Georgia, SUA
Director program: Marcel Duhaneanu (rector)
Data aparitiei: 1993
Specializare: management general
Cost: 21.500 de euro
Durata: 20 de luni
Acreditari: ARACIS, AACSB
Forma de derulare a programului: part-time (o zi pe saptamana, la clasa)
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, cunostinte de limba engleza, experienta manageriala de minimum 3 ani, GMAT, doua scrisori de recomandare
Varsta medie: 34 de ani
Numar absolventi in 2008: 71
Numar locuri disponibile in 2009: 75
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 4,2%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 37%
Calatorii de studiu in strainatate: Calatorie de studiu in Atlanta, SUA, sub forma unei saptamani rezidentiale, care reprezinta ultima etapa a unei colaborari de 8 luni de zile intre cursantii romani si cei americani in vederea elaborarii unui plan de afaceri comun. Vizite la companii ca CNN, Home Depot, Coca-Cola.
Burse: Nu
Numar total absolventi: 940Bucharest School of Management
Nume program: MBA
Institutia: Bucharest School of Management (BSM), in colaborare cu Telfer School of Management – University of Ottawa
Director program: Adriana Dutescu
Data aparitiei: 1993
Specializare: finante, marketing
Cost: 13.500 de euro
Durata: 2 ani
Acreditari: AMBA, AACSB, EQUIS (prin intermediul partenerului Telfer School of Management), ARACIS
Forma de derulare a programului: o zi pe saptamana, seara, de la 18.00 la 21.00, si sambata, incepand cu ora 9.00, timp de 6 ore
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, cunostinte de limba engleza, cel putin 3 ani de experienta profesionala, GMAT
Varsta medie: 35 de ani
Numar absolventi in 2008: 50
Numar locuri disponibile in 2009: 35
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: –
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 40%
Calatorii de studiu in strainatate: incepand cu acest an, a fost introdus un proiect international de business care se va derula in Canada, in cadrul unor companii canadiene, timp de 14 zile
Burse: Nu
Numar total absolventi: 800City University of Seattle (CityU), SUA
Nume program: MBA
Institutia: City University of Seattle (CityU), SUA, in parteneriat cu IntercollegeIBS Romania, membra a grupului University of Nicosia
Director program: Gabriela Hartescu
Data aparitiei: 1999
Specializare: management financiar, marketing
Cost: 9.000 de euro
Durata: 18 luni
Acreditari: IACBE, NWCCU
Forma de derulare a programului: mixt (invatamant la clasa si invatamant la distanta)
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, cunostinte de limba engleza (ACCUPLACER sau TOEFL)
Varsta medie: 32 de ani
Numar absolventi in 2008: 39
Numar locuri disponibile in 2009: 40 – 60
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 2,5%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 60%
Calatorii de studiu in strainatate: Nu
Burse: Nu
Numar total absolventi: 209Vienna University of Economics and Business
Nume program: Professional MBA in Project & Process MAnagement
Institutia: Vienna University of Economics and Business in colaborare cu Roland Gareis Consulting si in parteneriat cu Universitate Politehnica Bucuresti
Director program: Iulia Stefanescu
Data aparitiei: mai 2008
Specializare: managementul proiectelor si managementul proceselor
Cost: 19.800 de euro
Durata: 18 luni
Acreditari: EQUIS
Forma de derulare a programului: week-end
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, cunostinte de limba engleza, cel putin doi ani de experienta semnificativa in managementul proiectelor
Varsta medie: 38 de ani
Numar absolventi in 2008: –
Numar locuri disponibile in 2009: 15
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 30%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 20%
Calatorii de studiu in strainatate: Doua module la Viena, pe durata a 5 zile.
Burse: Nu
Numar total absolventi: 10DeSales University Pensylvania
Nume program: MBA
Institutia: DeSales University Pensylvania in parteneriat cu Universitatea Romano-Americana
Director program: Mohamed Latib
Data aparitiei: 2007
Specializare: project management
Cost: 15.500 de euro
Durata: intre 18 si 48 de luni. Durata medie: 24 de luni
Acreditari: ACBS, MSCHE, ARACIS
Forma de derulare a programului: sistem combinat (in prima parte, profesorii americani vin in Romania, restul programului derulandu-se fie in format online, fie prin intermediul videoconferinteor care sunt programate in week-end)
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta (medie care sa corespunda unui GPA mai mare de 3), experienta profesionala de minimum 2 ani, cunostinte de limba engleza, trei recomandari.
Ponderea absolventilor sponsorizati de companii:
Varsta medie: 36 de ani
Numar absolventi in 2008:
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 15%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 56%
Calatorii de studiu in strainatate: study-tour de 7 – 10 zile in SUA, Peru, India sau Germania, costul acestora fiind acoperit in proportie variabila (80 – 100%) de organizatori.
Burse: da
Numar total absolventi: –Universitatea Sheffield
Nume program: EMBA
Institutia: Universitatea Sheffield, in colaborare cu City College (filiala universitatii in sud-estul Europei), care are rol administrativ in acest program
Director program: Alina Vasile
Data aparitiei: octombrie 2006
Specializare: general management, finante, marketing, logistica
Cost: 14.800 de euro
Durata: 2 ani
Acreditari: AMBA
Forma de derulare a programului: week-end (un week-end pe luna)
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, varsta de peste 26 de ani, minimum trei ani de experienta profesionala, cunostinte avansate de limba engleza.
Varsta medie: 32 de ani
Numar absolventi in 2008: –
Numar locuri disponibile in 2009: 60
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 20%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 40%
Calatorii de studiu in strainatate: O saptamana rezidentiala in Sheffield, Marea Britanie, in luna iunia a primului an de studiu, si doua module de week-end in Salonic, Grecia, in anul doi de studiu. Costurile nu sunt incluse in costul programului.
Burse: Da
Numar total absolventi: –Centrul European de Relatii Internationale si Studii Strategice (CERISS)
Nume program: Executiv Master in Public Administration (MPA)
Institutia: Centrul European de Relatii Internationale si Studii Strategice (CERISS), in colaborare cu CIPAA Belgia ipreuna cu Universite de Liege.
Director program: Dorina Poanta
Data aparitiei: 2007
Specializare: administratie publica
Cost: 4.800 de euro
Durata: 1,5 – 2 ani
Acreditari: –
Forma de derulare a programului: week-end
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, recomandare, cunostinte de limba engleza (Combridge, TOEFL sau certificat de competenta lingvistica)
Varsta medie: 32 de ani
Numar absolventi in 2008: 10
Numar locuri disponibile in 2009: 25
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 100%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 50%
Calatorii de studiu in strainatate: stagiu de documentare la institutiile UE inclus in costul programului si participarea la o conferinta internatioanla propusa de Universite de Liege si CIPPA.
Burse: Da
Numar total absolventi: 18INDE/CNAM
Nume program: MBA
Institutia: Academia de Studii Economice, Institutul National de Dezvoltare Economica (ASE INDE), in parteneriat cu Institutul International de Management de la CNAM Paris
Director program:
Data aparitiei: 1993
Specializare: management general
Cost: 4.400 de euro
Durata: 2 ani
Acreditari: AMBA, ARACIS
Forma de derulare a programului: seral si week-end. Programul se desfasoara in fiecare seara de la 18.00 la 21.00 pentru formula seral, si 2 week-end-uri pe luna pentru formula de week-end.
Limba de desfasurare a programului: romana, engleza, franceza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, experienta profesionala de peste 3 ani, cunostinte de engleza si franceza, scrisoare de recomandare.
Varsta medie: 35 de ani
Numar absolventi in 2008:
Numar locuri disponibile in 2009: 200
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 30%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 50%
Calatorii de studiu in strainatate: Nu
Burse: Nu
Numar total absolventi: –WU Executive Academy – Vienna University of Economics and Business
Nume program: EMBA
Institutia: WU Executive Academy – Vienna University of Economics and Business
Director program: Sabine Zellenberg
Data aparitiei: decembrie 2006
Specializare: general management
Cost: 35.000 de euro
Durata: 14 luni
Acreditari: EQUIS, FIBAA, AACSB
Forma de derulare a programului: de joi pana duminica, odata pe luna
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, minim cinci ani de experienta pe o pozitie de management, cunostinte de limba engleza, doua scrisori de recomandare.
Varsta medie: 32 de ani
Numar absolventi in 2008: 30
Numar locuri disponibile in 2009: 30
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 33%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 37%
Calatorii de studiu in strainatate: O calatorie de 9 zile in Minneapolis, SUA (vizite la companii ca Reuters, JP Morgan Chase, NASDAQ, PepsiAmericas, Caterpillar). O calatorie de 6 zile la Viena, Austria (vizite la companii ca Erste Bank, OMV, Immoeast).Burse: Da. Primele doua promotii au primit cate 20 de burse in valoare de 35.000 de euro de la sponsorii programului: OMV si Erste Bank.
Numar total absolventi: 30MBA Romano-German “Management antreprenorial” – ASE
Nume program: MBA
Institutia: Academia de Studii Economice, Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare in limbi straine, in colaborare cu Universitatea de Stiinte Aplicate Gelsenkirchen din Germania, Institutul de Antreprenoriat si Managementul Inovatiei
Director program: Nicolae Pop
Data aparitiei: 2005
Specializare: management antreprenorial
Cost: 6.000 de euro
Durata: 2 ani
Acreditari: FIBAA, ARACIS
Forma de derulare a programului: modular (fiecarei descipline de studiu ii corespunde un modul de studiu) la sfarsitul saptamanii (vineri, sambata si duminica), la interval de doua sau trei saptamani
Limba de desfasurare a programului: germana
Cerinte inscriere: diploma de licenta, cunostinte de limba germana si engleza, cel putin doi ani de experienta profesionala, scrisori de recomandare
Varsta medie: 29 de ani
Numar absolventi in 2008: 20
Numar locuri disponibile in 2009: 40
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 10%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 70%
Calatorii de studiu in strainatate: Nu
Burse: Nu
Numar total absolventi: 50Central European University (CEU) Business School
Nume program: EMBA
Institutia: CEU Business School
Director program: Oliver Olson
Data aparitiei: ianuarie 2006
Specializare: marketing, finance, general management. Focus pe transnational leadership si change management
Cost: 21.000 de euro
Durata: 1,5 ani (exista si posibilitatea de a-l finaliza in maximum 5 ani)
Acreditari: AMBA, FAT, MSCHE
Forma de derulare a programului: week-end
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, 4-5 ani vechime in munca, cunostinte de liba engleza (TOEFL, IELTS sau Cambridge), test GMAT, 2 scrisori de recomandare
Varsta medie: 31 de ani
Numar absolventi in 2008: 17
Numar locuri disponibile in 2009: maxim 35
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 12%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 50%
Calatorii de studiu in strainatate: nu exista calatorii obligatorii. Sunt oferite insa programe de Student Exchange, ale caror costuri sunt incluse in program.
Burse: da
Numar total absolventi: 17Tiffin University at University of Bucharest
Nume program: EMBA
Institutia: Tiffin University at University of Bucharest
Director program: Mihaela Deacu
Data aparitiei: 2002
Specializare: general management
Cost: 16.490 de euro
Durata: 21 de luni
Acreditari: NCACS, AACBSP, ECBE
Forma de derulare a programului: week-end
Limba de desfasurare a programului: engleza
Cerinte inscriere: diploma de licenta, minim trei ani de experienta pe o pozitie de management, cunostinte de limba engleza (TOEFL sau un certificat de competenta lingvistica).
Varsta medie: 33 de ani
Numar absolventi in 2008: 21
Numar locuri disponibile in 2009: 50 (doua grupe, una la Bucuresti si alta la Timisoara)
Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 9,5%
Ponderea femeilor in randul absolventilor: 52%
Calatorii de studiu in strainatate: Nu
Burse: Nu
Numar total absolventi: 70 -